Thursday, June 3, 2010

Influence Muzik Rock Tanahair (The Influence of Rock Music Malaysia)

Wow... ramai jugak peminat-peminat Rock yang bising dan tertanya-tanya apsal gua lambat update blog. Biasa la bro-bro..sis-sis.. kerja sentiasa banyak.. dan menjadi rutin bagi gua meng update blog setiap 2 atau 3 minggu. Terima kasih kepada semua yang sentiasa bersama CROMIRAMA. Mungkin citarasa muzik kita berbeza tetapi Rock telah menyatukan kita di blog ini. Gua sayang sama kalian.. Yearghhh...!!

Kali ni gua nak paparkan gambar band-band glamrock, metal & heavy metal yang menjadi idola serta ikutan kepada kebanyakan kumpulan-kumpulan Rock tempatan dari tahun 80an hingga kini. Gua nantikan komen-komen dan info dari kalian untuk kita kongsi bersama. Layanzzz...




KISS
Ditubuhkan di New York pada tahun 1972. Lagu hit- Detroit Rock City



IRON MAIDEN
Ditubuhkan pada 1976. Nama Iron Maiden diambil sempena nama sebuah alat penyeksaan peranti pada zaman pertengahan. Lagu hit- The Trooper




WHITE SNAKE
Lagu hit- Here I Go Again



MOTLEY CRUE
Ditubuhkan di Los Angeles pada 1981. Menjadi idola kepada kumpulan rock tempatan, SYJ. Lagu hit- Shout at The Devil




LOUDNESS
Band rock terkenal dari Jepun. Lagu hit- Angel Dust




DEEP PURPLE
Ditubuhkan di Hertford pada 1968. Lagu hit- Highway Star




VAN HALEN
Band rock yang didatangkan dari Belanda. Lagu hit- Right Now & Hot For Teacher




SCORPIONS
Tertubuh di Jerman pada 1969. Lagu hit- Still Loving You




RISING FORCE
Lagu hit- On The Run
Again



SURVIVOR
Lagu hit- High On You




QUIET RIOT
Lagu hits- Cum On Feel The Noize




RAINBOW
Lagu hit- All Night Long & Black Sheep Of The Family




BON JOVI
Lagu hit- Wanted Dead Or Alive




CINDERELLA
Ditubuhkan di Philadelphia pada 1983. Lagu hit- Back Home Again & Push,push




JUDAS PRIEST
Ditubuhkan di Birmigham pada 1970. Lagu hit- Breaking The Law




HELLOWEEN
Lagu hit- The King For a 1000 Years




EARTHSHAKER
Band rock dari Jepun. Lagu hit- Tokyo




URIAH HEEP
Lagu hit- Devil's Daughter & Blind Eye




W.A.S.P
Penubuhan pada 1982 di USA. Lagu hit- 95 N.A.S.T.Y



TNT
Lagu hit- Intuition & Everyones a Star




METALLICA
Lagu hit- One & Stone Cold Crazy




MEGADETH
Lagu hit- Symphony Of Destruction




WHITE LION
Tertubuh di New York pada 1983. Lagu hit- Broken Heart & Tell Me




POISON
Lagu hit- Nothin' But a Good Time & Cry Though




SKID ROW
Glam rock dari New Jersey. Lagu hit- Wasted Time & 18 and Life




AC/DC
Ditubuhkan di Sydney pada tahun 1973. Lagu hit- Hell's Bells & Thunderstruck




DEF LEPPARD
Lagu hit- Too Late For Love & Rock Of Ages




LED ZEPPELIN
Lagu hit- Stairway To Heaven



TWISTED SISTER
Lagu hit- I Wanna Rock



BLACK SABBATH


OZZY OSBOURNE, bekas vokalis Black Sabbath


RONNIE JAMES DIO. Vokalis Black Sabbath yang baru sahaja meninggal dunia pada 15 Mei 2010 pada usianya 67 tahun. Dio juga pernah menjadi vokalis Rainbow

Banyak lagi kumpulan-kumpulan rock dan metal barat yang mempengaruhi muzik rock tanahair. Untuk info-info dan maklumat yang lebih lanjut, layari blog sahabat gua di rockyoutillend.blogspot.com

25 comments:

zulkbo said...

SALAM BRO..
phewwwww...
best belaka kumpulan ni
my favorate dah tentu
Metallica dan Loudness

~ Sall said...

wowowooooo......best3

Sang Harima said...

Lars Ulrich adalah peminat setia Ronnie James Dio. Siap tulis surat lagi..

mohd sasuke said...

fuyoh..byknye band..ngeh3..tak tau sgt...gud luck ye bro perjuangkan ape yg ko inginkan...!!!

nidus2 said...
This comment has been removed by the author.
Umie gg rabbit said...

Already follow this BLOG..

_MindFreak_ said...

Black Sabbath?? Iron Maiden?? Scorpion?? AC/DC?? Metallica?? Bon Jovi??

terbaek la!!!

paling masyuk= KISS....
fuiyooo....

trimas sbb sudi sggh ke blog...
kalau tak, farah atau ad blog camnieh!!!
:))

afayufu said...

slm rockers! bukan dah lama .. cuma sekejap je.. hehehe.. bz n internet mcm sengal je.. kong je.. huhuhu.. got coffee mate for u...

deaf_angel said...

aloha my fren.. love all these bands, some a little love, some a bit more love and some...

WITH ALL MY HEART - UP THE IRONS!

pakcik kordi said...

whitesnakes my peberet!lyn time subuh..asyik maaa!!!

Nerzhul said...

metallica best! arghh semua best!!!

cikkiah said...

sangat rockkkk lah beliau...

kakzana said...

rockers dulu semua rambut panjang, kekadang naik takut tengok....

akak lu minat Scorpion je!!

JePh said...

perghh!..semua legend..mmg depa ni best-best belaka..

Acikbro said...

datang melawat....

Along Tapa said...

huhu...mat rockerz sejati..gua tabik la lu beb..old skool rock ke, metal ke, memang ideologi muzik yang best n berkualiti...yang tak best, grup2 indie telah mencemarkan nama rock n metal dgn mengkategorikan diri mereka sebagai rockerz...sungguh sampah~~~

p/s:no offense...aku memang anti muzik indie~~

pakcik kordi rocker said...

klu ade face book add saja gua okies!nama gua kt fesbuk pon PAKCIK KORDI...

rock sampai terberak!

Haikal Ramlee said...

rock steady!
search n wings terbaikk!
nice blog !
blog walking !

Boyachilles said...

Salam,

Metallica ( especially james hetfield), Iron Maiden ( especially bruce dickinson )& bonjovi adalah influence gua masa main band dulu...,mana shoutbox?

Anjung Sepeda Antik Sijangkang said...

suka suka suka.......

Mazru Majid said...

gua x nafikan kumpulan2 ni mmg banyak pengaruhi rockers tempatan.

nidus2 said...

halo bos. saya ni otai lama. Ade buat n3 pasal kumpulan Rainbow dan Deep Purple

http://nidus2.blogspot.com/2010/05/automatic-created-playlist-by.html

saya jg layan Scorpions, Klaus Mein tu terbaik lah!

Inspirasi Taming Sari said...

steel heart x de?

Ericaymz said...

metallica best! arghh semua best!!!

Anonymous said...

Bro, nak komen skit, tu band Van Halen tu bukan dari belanda bro tapi dari Amerika walaubagaimana pun gua caya sama lu!