Wednesday, October 3, 2012

Pemain Bass Terbaik Era Rock Hingga Kini

Siapa pemain bass terbaik di era rock hingga kini? Berpuluh-puluh otai rock telah gua ajukan pertanyaan ni. Masing-masing kata semuanya baik. Setelah mengumpulkan undian dan pandangan dari mereka, akhirnya dapat juga gua senaraikan pemain-pemain bass terbaik kita. Layan..




Othman Rani bin Mohd Tajry / Man Rani

Bassist tersohor kumpulan Sofea / SYJ





Amran Marsiman / Yan Lefthanded

Agak dikenali dengan panggilan Yantoi. Berasal dari Johor dan merupakan pemain bass kumpulan Lefthanded. Pernah juga menganggotai Search dan menyanyikan beberapa buah lagu dalam album Cinta Buatan Malaysia.



 


Azuar Md Tasi  / Zuar XPDC 

Berasal dari Perak, merupakan bassist yang begitu brutal di pentas. Mula bermain muzik ketika berumur 12 tahun. Selain XPDC, beliau pernah menyertai kumpulan Cope'ro & Viper

  




Man Karen

Nama sebenar Sulaiman. Perkataan ‘Karen’ diilhamkan oleh brader Joe Rockers berikutan rambut beliau yang seakan dikaren. Merupakan pemain bass kumpulan Rustyblade dan Rockers. Semestinya bassist terbaik di era rock hingga kini.





Nasir Daud 

Pemain bass kumpulan Search. Berasal dari Mersing, Johor. Pemain bass dunia yang menjadi idola beliau adalah Geddy Lee.

  



Azmi Ibrahim / Mie FTG 

Pemain bass bagi kumpulan muzik trash yang pertama di Malaysia yang merakamkan lagu dalam Bahasa Inggeris iaitu FTG.





Samsaidi Ulong Idris / Eddie Wings

Sapa tak kenal Eddie Wings kan. Orang Perak ni.





Mohd Nor Razak Bin Yas / Ajax Melissa

Berasal dari Kuala Lumpur. Pemain bass kumpulan Melissa ini juga merupakan seorang komposer, produser, penulis lirik dan juga pelakon filem.

 




Mohd Mohtar bin Mohd Madin/ Yus May

Bassist kumpulan May




Mohamad Raub Abu / Aub Amuk 

Selain Amuk, beliau pernah menyertai kumpulan Burnmark, BABA & Barongan

 



Shamsudin Ali / Sam Cromok

Berasal dari Johor dan merupakan bassist Cromok. Beliau menjadikan pemain-pemain bass terkenal dunia sebagai idola beliau seperti Tom Araya Slayer, Steve Harris Iron Maiden, Cliff Burton Metallica dan Mark King Level 42.

 





Zahardi Zulbairi

Pemain bass bagi kumpulan Def Gab C. Juga dikenali sebagai Din Taring Amuk.







Boleh dikatakan semua bassist kita terbaik dan boleh bermain dengan cekap.  Sayangnya ada yang kaku apabila beraksi di pentas lebih-lebih lagi berdepan dengan live crowd. Apapun, itu semua boleh diatasi..
 






10 comments:

deaf-angel said...

dari dulu aku zaman sekolah, kalo sebut bassist omputeh top, ada disebut bassist level 42 tu ngan bassist rock/metal bands.

TiranaAduka said...

kunjungan blas

Nizam said...

Dulu punye lagi layan...

wan said...

Foto utk Azmi Ibrahim/ Mie FTG tu sebenarnya adalah Jac FTG( gitaris FTG)....sekadar membuat pembetulan.Terima kasih

wan said...

Foto utk Azmi Ibrahim/ Mie FTG tu sebenarnya adalah Jac FTG( gitaris FTG)....sekadar membuat pembetulan.Terima kasih

Anonymous said...

Layan sume rock bassist.....

Anonymous said...

ajak melissa tu asal sabak bernam, selangor bukan kuala lumpur.. orang kampung aku tu die mengaji pun dengan mak aku.. sekadar membuat pembetulan.Terima kasih

Joe Satriono said...

tu bukan pic mie ftg...tu jac ftg...adoiii

Joe Satriono said...

tu bukan pic mie ftg...tu jac ftg...adoiii

Anonymous said...

Ayi..Ella&TheBoys....